Cybercrime anno 2025
In 2016 werd ik bijna uitgelachen als ik bij een ondernemer begon over de cyberrisico’s van hun bedrijf. Ondernemers geloofden simpelweg niet dat zij interessant waren voor hackers. Vaste opmerkingen waren onder andere ‘wij zijn te klein’, ‘dat gebeurt alleen bij grote bedrijven’ of ‘alles staat in de Cloud, dus wij lopen geen risico’. Inmiddels is de realiteit anders. Cybercriminaliteit is niet langer een ver-van-mijn-bed-show, maar dagelijkse praktijk. Bij 93% van de bedrijven heeft een hacker zelfs al eens onopgemerkt rondgesnuffeld! Het gaat er dus niet meer om of je gehackt wordt, maar wanneer.
Wat veel ondernemers zich niet realiseren, is dat hun ICT-leverancier in de algemene voorwaarden vaak elke aansprakelijkheid voor gevolgschade bij cybercriminaliteit uitsluit. Dit betekent dat als een cyberaanval jouw bedrijf stillegt, je zelf opdraait voor de kosten. In een tijd waarin digitale dreigingen groter zijn dan ooit, is een cyberverzekering niet langer een luxe, maar een noodzaak. Sterker nog, in veel gevallen is een cyberverzekering belangrijker dan een brandverzekering.
Cybercriminelen richten zich ook op het mkb
Hackers zien naast de grote bedrijven met diepe zakken ook het mkb als een geliefd doelwit. Grote bedrijven investeren fors in cybersecurity en hebben IT-teams die aanvallen kunnen detecteren en afweren. Mkb-bedrijven hebben die middelen vaak niet, waardoor juist zij een makkelijke prooi vormen. Daarnaast gaan hackers niet op zoek naar een specifiek bedrijf, maar gebruiken ze geautomatiseerde systemen die het internet afspeuren naar zwakke plekken. Zodra ze een zwakke plek vinden, slaan ze toe. Dit heeft verder niks te maken met het bedrijf zelf.
De gevolgen kunnen enorm zijn. Gedacht kan worden aan dataverlies, stilgelegde systemen en zelfs afpersing middels ransomware (gijzelsoftware waarbij databestanden van gebruikers worden versleuteld, met als doel om deze later te ontsleutelen in ruil voor losgeld).
Een cyberverzekering biedt meer dan financiële dekking
Helaas hebben wij al een aantal grote hacks gezien bij onze relaties en zijn de gevolgen hiervan enorm. Niet alleen de kosten voor de bedrijfsstagnatie zijn verzekerd, maar ook de eventueel te betalen ransomware. Ook worden direct IT-specialisten en juristen ingeschakeld om claims ten gevolge van een cyberhack van relaties af te handelen en om te onderzoeken wat er precies gestolen is.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een verkeerde klik op een link of QR-code kan al genoeg zijn (en is daarnaast de grootste oorzaak van cyberaanvallen). Daarom raden wij naast deze verzekering ook aan om medewerkers bewust te maken van de risico’s en hen te trainen in cybersecurity.
Cybercrime is een serieus bedrijfsrisico. Niet alles hoeft verzekerd te worden, maar de gevolgen van een cyberaanval kunnen zo groot zijn dat je beter voorbereid kunt zijn. Wil je weten of jouw bedrijf goed beschermd is? Neem contact met ons op!